HOGYAN VÁLASSZ MAGÁNTANÁRT?A megfelelő magántanár kiválasztása nem könnyű feladat. Az első lépés, hogy tisztázzuk a saját igényeinket – haladjunk sorba ezeken:

Tantárgy

Már a tantárgy kiválasztása sem mindig egyértelmű. Ha szűkebb témakörben keresünk tanárt, előfordulhat, hogy nem találunk rá. Fontos, hogy mindig az adott témához tartozó legátfogóbb tantárgy kínálatát is átnézzük. Példaként, ha geometriát akarunk tanulni, akkor ne csak a geometria címszó alatt tanárok legyen potenciális oktatók, hanem a matematika tantárgy tanárai is.
Olyan is előfordulhat, hogy egyszerre több témában is szükségünk van segítségre. Ilyenkor segít a tanároknál található ’Tanít még’ kategória, ahol az adott tantárgyon kívül tanított összes tantárgyát is megtaláljuk. Ha szerencsénk van, olyan tanárra bukkanhatunk, aki mindenben tud segíteni.
Speciális az ’általános korrepetálás’ tantárgy, ahol azok a tanárok szerepelnek, akik a teljes általános vagy középiskolai tananyag összes tantárgyának korrepetálást vállalják.

Szint

Fontos tudnunk, hogy milyen szintű tanárt keresünk. Humán és reál tantárgyaknál ez egyszerű lehet, általános iskolai, középiskolai vagy egyetemi szint. Nyelveknél és művészeti ismereteknél meg kell tudnunk határoznunk az elérni kívánt tudásszintet. Nyelveknél még a szaknyelvi vagy anyanyelvi tanár is lehet igény. Mindenképpen olyan tanárt válasszunk, aki képes minket az elvárt szintre eljuttatni.
A tanároknál az adott tantárgyból a maximális tudásszint van jelölve, tehát az ezalatti tudásszintek oktatását is vállalja. Például ha a maximális szintnek ’felsőfok’ van megjelölve, akkor alap- és középfok szintű tanítványokat is vállal.

Helyszín

A tanulás helyszíne meghatározó lehet. Döntsük el, hogy otthon vagy a tanárnál, esetleg online szeretnénk tanulni.
A saját lakásunkban való tanulás kényelmes lehet, ugyanakkor biztosítani kell egy olyan zavartalan helyszínt, ahol nyugodtan eltölthetjük a szükséges időt, nem zavarnak meg családtagjaink, lakótársunk vagy házi kedvencünk.
A tanárnál tanulás kicsit bonyolultabb szervezést igényelhet, az utazás hosszabb időt vehet igénybe, de biztosan nyugodt feltételek várnak.
Az online tanulásnál nagyobb szabadásunk van a helyszín megválasztásánál, nem feltétlenül kell otthon lennünk, és időpontban is jobban tud alkalmazkodni hozzánk a tanár, így ennek a tanulási formának a rugalmassága a legnagyobb előnye. Az online tanulásba akkor is belevághatunk, ha ezt még korábban nem tettük, és a szükséges számítástechnikai ismereteket gyorsan elsajátíthatjuk.

Óradíj

Gondoljuk át, hogy havonta mekkora összeget tudunk szánni a magántanulásra, és azt is, hogy hetente hány órát szeretnénk venni. A hatékony tanuláshoz legalább heti 2 alkalom, alkalmanként 60-90 perc szükséges. A havi tanulásra fordítható összeg és a 4 heti (havi) óraszám hányadosként megkapjuk az optimális óradíjat. Segítségként elmondható, hogy bár tantárgytól függően változó, de általában elfogadható óradíj 2500-3500 Ft/60 perc.
A nagyon olcsó vagy nagyon drága óradíj nem feltétlenül takar silány vagy extra minőséget, így ha ilyet választunk, a tanárnál mindenképpen érdemes a különös óradíj okáról érdeklődni.

A tanár személyisége

Ezen a ponton talán sokan el sem gondolkodnak, sokak számára lényegtelennek tűnhet, azonban a hatékony tanulásnak fontos eleme. Ha gyermekünknek keresünk tanárt, más szempontokat kell figyelembe venni, mintha saját magunknak. Gondoljuk át, hogy mik azok a fő tulajdonságok, amit elvárunk a tanártól. Ennek tudatában olvassuk el a tanárok bemutatkozó írását, próbáljuk benne megtalálni azokat az elemeket, amelyek a mi igényeinknek felelnek meg.

Egyéb szempontok

Nem lényegtelen szempont lehet a tanár neme, életkora, végzettsége. Gondoljuk végig, van-e ilyen irányú követelményünk.

Kiválasztás

Az igényeink megfogalmazása után jöhet a kiválasztás. Próbáljunk meg több tanárt is megjelölni, egy képzeletbeli sorrendet felállítva – ez lesz a megkeresések sorrendje is. Jegyezzük le nevüket, elérhetőségüket. Az első beszélgetés/levélváltás során igényeinket bátran elmondhatjuk/leírhatjuk, ezzel a tanár munkáját is nagyban segítjük, mindenképp tisztázzuk a tantárgyat/témakört, szintet, helyszínt, óradíjat, illetve a heti óraszám és ezek eloszlása is fontos kérdés lesz.

Ha minden szempontot átgondoltunk, és a tanárral minden kérdésben sikerül megállapodni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sikeres tanárkeresésen vagyunk túl.

VISSZALÉPÉS AZ ELŐZŐ OLDALRA