LEGYÉL FELKÉSZÜLT, TERVEZD MEG ÓRÁIDAT!Minden órádra készülj fel, előtte gondold át, hogy milyen lesz az óra felépítése.

A legegyszerűbb menetrend:
1. házi feladat átnézése,
2. az előző óra anyagának rövid átismétlése,
3. új tananyag megismerése, majd ennek gyakorlása,
4. házi feladat kiadása.

Természetesen rengeteg más elemmel is élhetsz, például írathatsz egy rövid dolgozatot, amit utána közösen átnéztek, vagy bevethetsz egy korábbi témával összefüggő internetes feladatot is. Legyél kreatív, és ha egyik tanítványodnál beválik, próbáld ki másoknál is.

Érdemes mindig tartalékban tartani egy-egy játékos, pihentetőbb feladatot is, így ha látod, hogy tanítványod fárad, előveheted azt.

Online óra esetén az óra előtt küldd át emailben a tananyagot, vagy képernyőmegosztással akár az óra alatt adhatod azt ki. Online tanításnál próbáld kihasználni a számítógépből eredő vizualizációs lehetőséget, még prezentációkat is készíthetsz diákjaidnak.

LEGYÉL SZIGORÚ, DE MEGÉRTŐ!Sok magántanár ott rontja el, hogy nem mer elég szigorú lenni. A szigor célja nem lehet a nem jól elmagyarázott vagy nem megértett tananyag számonkérése, kizárólag a diák hanyagságából eredő hiányosságokra való rámutatás. Ugyanakkor fontos, hogy a szigor nem járhat türelmetlenséggel, kiabálással, megaláztatással.

FIGYELJ AZ OPTIMÁLIS LETERHELTSÉGRE!Fontos, hogy a diák az óráidon és otthon is tanuljon, azonban vigyázz, nehogy a túl nagy vagy éppen az túl alacsony leterheltség a tanuló hozzáállását negatívan befolyásolja. Nem egyszerű megtalálni a középutat, de fel kell mérned a diákod képességeit. Nyugodtan kérdezz rá időnként a tempó és terhelés megfelelőségére.

ADJ HÁZI FELADATOT!Házi feladatot mindig adj, de az ne legyen túl bonyolult vagy sok, heti két tanóra esetén a házi feladat ne kívánjon meg 30 percnél több időt. Figyelj arra, hogy a házi feladat mindig megoldható legyen az órán tanultakkal.

LEGYÉL RUGALMAS ÉS RENDSZEREZŐ!A magántanítással kicsit belefolysz diákjaid életébe, el kell fogadnod, és rugalmasan kell alkalmazkodnod élethelyzeteikhez. Azonban fontos, hogy már az első órán tisztázd tanulóiddal az óralemondás feltételeit (pl. legkésőbb 1 nappal előtte), a későbbi félreértések elkerülése végett. A magánórák nyilvántartása is fontos feladatod, mindenképpen rendszeresíts erre valamilyen eszközt (füzetet vagy elektronikus nyilvántartást).

FOLYAMATOSAN LEGYÉL LÁTHATÓ!És a végére egy jótanács. Tudnod kell, hogy diákjaid különböző okokból bármikor abbahagyhatják a közös munkát, ezért érdemes mindig láthatónak maradni a tanarbazis.hu oldalon.

VISSZALÉPÉS AZ ELŐZŐ OLDALRA