MIÉRT ÉRDEMES MAGÁNTANÁRNAK LENNI?

A magántanári munka sok előnnyel jár, a legfontosabbak:

Lehetőség a jobb megélhetésért

Magántanári díjazásoddal plusz bevételre tehetsz szert, sőt, ha jól csinálod, akár főállásoddá is válhat.

Saját órarended szerint dolgozhatsz

Eldöntheted te magad, mikor dolgozol ahelyett, hogy a főnököd által meghatározott időben menj be.

Te is tanulsz

Nemcsak másoknak segtesz, hanem a tanítással saját tudásod is fejleszted.

Egy esély, hogy jobbá tedd az önéletrajzod

A magánoktatás nagyon jól fog kinézni az önéletrajzodon, akár főállásban teszed, akár nem.

JÓ MAGÁNTANÁR LENNÉL?

Nem mindenki jó magántanárnak. Ahhoz, hogy megállapítsd, jó lennél-e, válaszold meg az alábbi három kérdést:

Meg tudod tanítani az anyagot?

A tanítandó tárgyat nem elég jól ismerned, azzal is tisztába kell lenned, hogy másnak ezt hogyan tudod érthetővé tenni.

Jól kommunikálsz az emberekkel?

Egy magántanárnak felnőttekkel, tinédzserekkel és gyerekekkel kell dolgoznia. Jól kell kommunikálnod és jó hozzáállásod kell, hogy legyen. Sok türelem is kell azokhoz a diákokhoz, akiknek nehezen megy a tanulás.

Van benned szervezőkészség?

Ha magántanár vagy, az óráidat rendszerezned kell, szükséged lesz arra, hogy be tudd táblázni szabad időpontjaidat. Nyomon kell követned az óralemondásokat, az új diákok időpontjait és a meglévő diákok egyedi igényeit is.

MAGÁNTANÁR AKAROK LENNI!

Ha eljutottál idáig, akkor ideje dönteni, hogyan tovább.

Válassz tanítási formát!

Alapvetően két fő típus van: személyes és online. A személyes tanítás előnye a közvetlen kommunikáció, de hátránya az időigényes utazgatás. Az online tanítást szinte bárhonnan végezheted, de nagyobb felkészültséget igényel, és meg kell szoknod az online helyzetet is.
A tanácsunk az, hogy mindkét formát próbáld meg! A kevésbé tapasztaltaknak ajánlott, hogy ha lehetséges, a személyes tanítással kezdjék, de ha ez nem kivitelezhető, az online tanításnak is hamar rá lehet érezni az ízére.

Mérd fel lehetőségeidet!

Gondold át, hogy mennyi idő tudsz tanítással tölteni, milyen helyszíneken tudsz tanítást vállalni, és milyen óradíjjal éri meg neked? Az óradíj tekintetében érdemes nemcsak saját igényeidet figyelembe venni, hanem végezz egy kis kutatást, hogy a te tanulmányaiddal és tapasztalatoddal rendelkező emberek mennyit kérnek óránként?

Készülj fel előre!

Szerezz be egy határidőnaplót vagy digitális segédeszközt, amelyben majd az óráidat fogod felvezetni. Szerezz be tananyagot, ami lehet tankönyv vagy internetes forrás, de te magad is készíthetsz. Online tanítás esetén válassz platformot, amin majd a tanítás folyik. A legalapvetőbb ilyen platform a Skype, de lehet pl. Messenger vagy Microsoft Teams is. Mielőtt belevágsz az online tanításba, először alaposan meg kell ismerkedned az online platformmal, javasolt némi gyakorlás is ismerőssel (kép és hangbeállítások, dokumentumok megjelenítése).

Jövedelem. Adózás?

A magántanításhoz hozzá tartozik jövedelmeddel való elszámolás is.
Kisebb bevétellel rendelkező tanároknak amennyiben magánszemélytől származik a bevétel, akkor a negyedévet követő hó 12-éig adóelőleget kell fizetniük. Az egyes negyedévekre vonatkozó jövedelemszámításkor a bevételeket és a költségeket az adóév elejétől göngyölítve kell megállapítani. A jövedelem után az szja-előleg 15 százalék. A jövedelmet az adóévet követően kell az szja-bevallásban szerepeltetni, évközben nincs bevallásadási kötelezettsége a magánszemélynek. Nagyobb bevétel esetén ajánlott az egyéni vállalkozás indítása, és a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózást választani, így évi 12 millió Ft-os jövedelemig fix összeget kell fizetnünk, és nincs szükségünk könyvelőre se.
Még egy módszer van a jövedelem bevallására, de ehhez a tanítványnak kell jelentkeznie a NAV-nál. Ez a háztartási munka. A háztartási munka adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül, amit kizárólag természetes személyek létesíthetnek egymással. A tanítvány ekkor úgymond alkalmaz téged, amelyet be kell jelentenie a NAV-nak, és havi 1000 Ft-os regisztrációs díjat kell fizetnie utánad. Más adókötelezettség ezután nem keletkezik. Az adórendszeren kívüli keresetet nem kell bevallania sem a foglalkoztatónak, sem a foglalkoztatottnak.

Tanítványok kellenek!

A magántanároknak tanítványok kellenek – pont jó helyen jársz. Ez az oldal, a tanarbazis.hu a tanítványok felkutatásával foglalkozik. Jelentkezz hirdetőnek hozzánk! Mikor kitöltöd az adatlapot és magadról írsz néhány mondatot, egy dolog járjon az eszedben: Te diákként magadat választanád?

VISSZALÉPÉS AZ ELŐZŐ OLDALRA